|
Cennet Hurmasının
Faydaları |
|
Birçok vitamin türünü içeren Cennet hurmasının sağlık açısından önemli bir meyve olduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kadıoğlu, Trabzon hurmasının (Diospyros Kaki) dünyada iyi bilinen, üzerinde çok araştırma yapılan bir bitki türü olduğunu belirtti. Trabzon hurmasının meyvelerinin olgunlaşmadan yenil(e)memesi, olgunlaştığında ise yumuşaması ve muhafaza ömrünün azalmasının tüketim ve pazarlanmasındaki en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Kadıoğlu, “Trabzon hurması olarak bilinen bu meyve türünün üretimi özellikle İsrail’de çok yaygınlaşmıştır. Bu meyve, birçok vitamin türünü içermesi nedeniyle sağlık açısından önemli bir bitkidir” dedi.
Trabzon hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengin olduğuna dikkati çeken Kadıoğlu, şöyle devam etti: “Bu meyvenin 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin bulunmaktadır. Yine 100 gramda 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ da içermektedir. 100 gramda 20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olduğu, özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva ettiği yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.”
Kadıoğlu, Trabzon hurmasının birçok hastalığa da faydalı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda,kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.” Kaynak : ntvmsnbc
|
|
|
Cennet Hurması vitamin zengini
Halk arasında ‘Cennet Hurması’ olarak da bilinen ve kışın eksi 120 ile 180 derece arasındaki soğukta ayakta kalabilen Trabzon hurmasının kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği, cilt güzelliği ve ‘diyet’ açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtildi.
Birde
Adana hurması vardırmış . Ordu Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Turan Karadeniz, insan sağlığı açısından çok önemli
bir meyve türü olmasına rağmen Trabzon hurmasının üretiminin
çok düşük seviyelerde kaldığını belirterek, “Bu meyvenin
kıymetini bilmiyoruz” dedi. |
|
Trabzon hurmasının
anavatanının aslında Çin ve Japonya olduğunu, ülkemizde
ise Karadeniz, Hatay ve Antalya civarında
yetiştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, bu
meyvenin Türkiye’de ilk kez Artvin yöresinde
yetiştirilmesi ve o dönemde Trabzon’a bağlı bir bucak
olması sebebiyle ‘Trabzon hurması’ denildiğini kaydetti.
Bu meyvenin en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirildiğini
kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, “Bu meyve türü subtropik
bir iklim meyvesi olmasına rağmen ülkemizde deniz
kenarlarında başarıyla yetiştirilmektedir. Kışın
yapraklarını döker ama eksi 120 ile 180 derece
arasındaki soğuğa dayanır. Taze ve kurutularak
tüketildiği gibi, gıda sanayinin tatlı, dondurma,
marmelat, krema, muhallebi, kek, püre gibi alanlarında
kullanılır. Bazı ülkelerde meyveler dondurularak,
kurutularak, şişelenerek veya taze olarak
pazarlamaktadır. A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir.
Kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde
şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte,
sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı
zamanda, günümüzde yaygın olarak görülen kanser
hastalıklarından korunmada önemli bir yer tutmaktadır.
Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine,
kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak
hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam
edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi
kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide
gastritini önlemekte, bağırsak iltihabını
iyileştirmektedir. Trabzon hurmasının yaprakları
kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve
sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir.
Yaprakları ise kaynatılarak elde edilecek su temizlik
işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve
eşyalar elde edilmektedir” diye konuştu.
Prof. Dr. Karadeniz, bugün 40′ın üzerindeki ilde ancak
750 bin adet Trabzon hurması ağacı bulunduğunu, bu
ağaçlardan sadece 15 bin ton ürün alınabildiğini
sözlerine ekledi.
Trabzon Hurması aslında daha çok, Kocayemiş, Kara hurma
.cennet hurması ,adlarıyla bilinir. Bol miktarda,
Protein, karbonhidratlar, selüloz, fosfor, kalsiyum,
demir, sodyum, tanen, potasyum, mağnezyum, A, B1, B2,
B3, C vitaminleri.
*Peklik (kabızlık) giderici ve besleyici özelliklere
sahiptir.
*İshal, iştahsızlık, gastrit, bağırsak iltihaplarının
tedavisinde kullanılabilir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı
olur. |
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Gastrit-mide ülseri için
trabzon hurması da denilen
cennet hurması (cennet meyvası )
yenilmesini tavsiye ediyor.
Cennet hurmasının dış kabuğunu
soyduktan sonra yumuşatarak
yenilmesi gastrite karşı çok
faydalıdır.
Cennet meyvası bağırsak
florası için mükemmel bir
meyvadır.
Bağırsak florasındaki
bakterileri dengeler.Kabızlık
şikayetine karşı da mükemmel bir
çözümdür.
Özellikle oniki parmak
bağırsağı şikayetleri için
mükemmel bir yardımcı ve
destekleyicidir.
|
|
|
|
|
| |